Aurinkosuojaopas: Kaikki mitä sinun tarvitsee tietää SPF:stä ja tuotesuositukset

Tervetuloa suuren aurinkosuojaoppaamme pariin! Aurinkosuoja (SPF) on avainasemassa ihon terveyden kannalta, erityisesti keväällä ja kesällä. Tässä artikkelissa käymme läpi tärkeimmät asiat aurinkosuojista ja annamme vinkkejä parhaista aurinkosuojatuotteista kasvoille, vartalolle ja hiuksille. Olipa suunnitelmissasi aurinkoloma tai ulkoilu kotimaassa, tämä opas auttaa sinua pitämään ihosi suojattuna ja terveenä. Valmistaudu nauttimaan auringosta turvallisesti, we've got you covered!

Aurinkosuoja on avainasemassa ihon terveyden kannalta, ja sen käyttö tulisi ottaa vakavasti. Nykyään ihon suojaaminen auringolta on sekä suositeltavaa että trendikästä, ja iloksemme aurinkosuojatuotteet ovat kehittyneet vastaamaan tähän tarpeeseen.

UVA vanhentaa, UVB polttaa

Auringon säteily sisältää sekä UVA- että UVB-säteilyä. UVB-säteily on se, joka polttaa ihon ja on siten helpommin havaittavissa. UVA-säteily puolestaan aiheuttaa vaikutuksia syvemmällä ihossa ja ne ilmenevät vasta monen vuoden kuluttua: ihon maksaläiskinä, ryppyisyytenä, velttoutena ja solumuutoksina. Aurinko tuottaa myös UVC-säteilyä, mutta se jää ilmakehän ylimpiin kerroksiin eikä sen vaikutus ulotu maan pinnalle asti.

Fysikaalinen vai synteettinen (kemiallinen) suoja?

Useimmat aurinkovoiteet markkinoilla ovat synteettisiä tai ”kemiallisia”, kuten jotkut niitä kutsuvat. Kemiallinen aurinkosuoja sisältää ainesosia, jotka suodattavat auringon säteilyn, jolloin iholle päätyy vähemmän haitallista säteilyä. Nämä tuotteet imeytyvät sisälle ihoon ja muuntavat auringon säteet vaarallisista ei-vaarallisiksi tai vähintään ei-niin-vaarallisiksi. Tällaiset aurinkosuojat ovat yleensä hieman ohuempia koostumukseltaan ja ne levittyvät nopeasti ja helposti ihoon, jolloin ne ovat miellyttäviä käyttää.

Fysikaaliset aurinkosuojat sen sijaan eivät imeydy ihoon sisälle vaan muodostavat ihon pinnalle kalvon, joka suojaa ihoa auringon säteiltä. Fysikaalinen aurinkosuoja koostuu mineraaleista, jotka heijastavat auringon säteet pois iholta. Tämän vuoksi fysikaaliset aurinkorasvat ovat usein yleissävyltään paksumpia ja valkoisempia ja jättävät iholle vaalean, aurinkoa heijastavan pinnan. Mitä hienojakoisempi mineraali, sitä vähemmän valkoisuutta huomaa iholla. Aurinkovoiteissa voi myös yhdistää näitä kahta suojaa eri tavoin, jolloin saadaan aikaan mahdollisimman miellyttäväntuntuinen koostumus ja tarpeeksi kattava aurinkosuoja.

Mikä suojakerroin, SPF (Sun Protection Factor)?

Aurinkosuojakertoimet jaetaan seuraaviin tasoihin: matala (6–10), keski (15–25), korkea (30–50) ja erittäin korkea (50+). Mitä korkeampi SPF, sitä parempi suoja. On suositeltavaa käyttää vähintään korkeaa (30-50) SPF-suojakerrointa vartalolle ja ekstrakorkeaa (50+) suojakerrointa kasvoille. Aurinko ei ainoastaan voi polttaa ihoa vaan myös kuivattaa ihoa, tekee siitä ryppyisen ja voi aiheuttaa pigmentti- ja solumuutoksia.

Aurinkovoiteen suojakerroin eli SPF ilmaisee miten hyvin tuote suojaa ihoa UVB-säteilyltä ja kuinka pitkään riittävästi voiteella suojattuna voi oleskella auringossa palamatta. Jos normaalisti voi olla auringossa 10 minuutin ajan palamatta, SPF15-suojakerroin nostaa tämän ajan 150 minuuttiin (10 x 15 = 150). Suojakerroin pätee kuitenkin vain, mikäli aurinkovoidetta on levitetty riittävän paksu kerros ja sitä on lisätty iholle säännöllisesti aurinkoaltistuksen aikana. Hyvä ohjesääntö onkin tehdä pohja voidemaisella tuotteella ja lisätä päivän mittaan suihkemaista suojaa aurinkosuojan ylläpitämiseksi. Suojakertoimien määrän lisäksi tärkeää on käyttää aurinkosuojaa riittävän suuri määrä.

SPF50 on korkein todistettu aurinkosuoja ja suosittelemme sitä lämpimästi, vaikka iho kestäisikin hyvin aurinkoa. Tämä siksi, että aurinkovoidetta tulee usein levitettyä ohuesti ja etenkin sen säännöllinen lisääminenkin saattaa unohtua, jolloin varminta on valita jo lähtökohtaisesti korkean suojakertoimen tuote.

Aurinkosuojat vartalolle saatavilla eri koostumuksissa

 Aurinkosuojia on saatavilla useissa eri koostumuksissa: voiteena, öljynä/suihkeena, vaahtona, geelinä ja puikkona. Mikäli haluat saada ihollesi kaunista hehkua ja kiiltoa, suosittelemme suihkemaista öljyä, jota on nopea ja helppo levittää ympäri vartaloa. On kuitenkin tärkeää muistaa, että suihkeet ovat koostumukseltaan ohuempia ja siksi niitä tuleekin muistaa suihkauttaa vartalolle säännöllisesti pitkin päivää.

 Mikäli puolestaan haluat tahmattoman aurinkorasvan suosittelemme vaahtoa. Voiteet puolestaan voivat olla koostumukseltaa joko paksumpia ja kosteuttavampia tai kevyempiä emulsioita. Puikko on helppokäyttöinen ja kätevä napata mukaan pieneenkin laukkuun ja myös vähiten tahmea levittää.

 Tärkeää on pitää huoli siitä, että aurin kosuojaa tulee levitettyä kaikkialle, eikä unohda esimerkiksi silmänympärysihoa kasvoilla.

Tuotesuositukset vartalolle & vartalolle/kasvoille:

 1. Invisible Sun Care Stick Spf 50 17 g

  Clarins
 2. Sun 200 ml

  Nivea
 3. Sun Care Cream For Body 150 ml

  Clarins
 4. Sun Care Cream For Body 150 ml

  Clarins
  24,90 € Loppuunmyyty
 5. Waterlover Hydrating Sun Milk 400 ml

  Biotherm
 6. Sun 30+ Expert s Pro Lotion 150 ml

  Shiseido
 7. Sun Clear stick 20 g

  Shiseido
 8. Silky Bronze Cooling Protective Suncare Spray SPF50 150 ml

  Sensai
 9. Silky Bronze Protective Cream Body 150 ml

  Sensai
 10. Rio Radiance SPF 50 200 ml

  Sol de Janeiro
 11. Rio Radiance SPF 50 200 ml

  Sol de Janeiro
 12. Rio Radiance SPF 50 90 ml

  Sol de Janeiro
 13. Waterlover Hydrating Sun Milk 200 ml

  Biotherm
 14. Waterlover Hydrating Sun Milk 200 ml

  Biotherm
 15. Protection 50 Sport SPF50 156 ml

  Dermalogica
 16. Water Lover Sun Milk 200 ml

  Biotherm

Aurinkosuojat kasvoille ennen vai jälkeen päivävoiteen?

Kasvoille suositellaan levittämään ensin muut ihonhoitotuotteet kuten seerumi ja kosteusvoide. Päälle levitetään aurinkovoide. Päälle mahdollinen meikkivoide, kun aurinkovoide on imeytynyt kunnolla. Lopuksi peitevärit. Välttääksesi sotkuisen lopputuloksen aurinkorasvaa ei tule lisätä meikin päälle. Markkinoilla on saatavilla aurinkosuojan sisältäviä sävyttäviä päivävoiteita, meikkivoiteita ja mineraalipuutereita, joita voi halutessaan lisätä päivän mittaan.

Tuotesuositukset kasvoille:

 1. Sun 30+ Expert s Pro Cream 50 ml

  Shiseido
 2. Sun 50 ml

  Nuxe
 3. UV-Bronze Face SPF 50+ 40 ml

  FILORGA
 4. Maximum Energizer Anti-Fatigue Hydrating Concentrate 50 ml

  Clinique
  54,90 € Loppuunmyyty
 5. SPF50 Mineral Sunscreen Face 30 ml

  Clinique
 6. Eight Hour Cream 50 ml

  Elizabeth Arden
 7. Silky Bronze Cellular Protective Cream For Face Spf30 50 ml

  Sensai
  101,95 € Loppuunmyyty
 8. Silky Bronze Protective Cream Face 50 ml

  Sensai
 9. Advanced Day Total Protect SPF 30 50 ml

  Medik8
 10. Dynamic Skin Recovery - Päivävoiteet 50 ml

  Dermalogica
 11. Daily Corrector SPF 35 40 g

  Exuviance
 12. Active Clearing Oil Free Matte 50 ml

  Dermalogica
 13. Clear Start 59 ml

  Dermalogica

Miksi rusketumme?

 Ulkona auringossa vartalon oma luonnollinen väripigmentti melaniini tulee pintaan ja suojaa ihoa vahingollisilta uv-säteiltä. Melaniini määrittää ihon värin ja mitä enemmän oleskelemme ulkona auringossa sitä enemmän kroppamme kamppailee värjätäkseen ihon tummemmaksi suojatakseen itseään melaniinin avulla. Käyttämällä aurinkovoidetta autamme ihoa suojautumaan ja vartalon ei tällöin itse tarvitse työskennellä yhtä kovasti puolustautuakseen aurinkoa vastaan. Mitä enemmän oleskelemme auringossa, sitä enemmän ihossa kehittyy melaniinia. Joskus melaniini ei kerkeä mukaan tai meilltä on liian vähän tätä pigmenttiä vartalossa ja silloin poltamme itsemme.

Estääkö aurinkorasva ruskettumisen?

Toisaalta kyllä ja toisaalta ei. Mitä tehokkaammin suojautuu auringolta, sitä vähemmän ruskettuu. Mikään aurinkorasva ei takaa 100% suojaa, joten iho kyllä ruskettuu suojattunakin, mutta hitaammin kuin suojaamattomana. Toisaalta jos emme suojaa ihoamme, se luultavasti palaa ja pahimmassa tapauksessa kesii pois. Hitaasti muodostuva rusketus on usein kestävämpi ja samalla välttyy suurimmalta osalta auringon säteilyn haitallisista vaikutuksista, kuten palamiselta ja ihon ennenaikaiselta vanhenemiselta.

Onko viime kesän aurinkovoide vielä käyttökelpoista?

Aurinkovoiteen käyttöikä riippuu tuotteen ominaisuuksista. Yleensä aurinkovoiteen teho pysyy hyvänä 6-12 kuukauden ajan tuotteen avaamisesta. Tuotteen säilymisajan voi varmistaa tarkistamalla, löytyykö pakkauksesta avonainen purkki -symboli. Tämän symbolin sisällä oleva luku kertoo, kuinka monta kuukautta tuote pysyy käyttökelpoisena avaamisesta. Useimmiten fysikaaliset aurinkosuojat kestävät pidempään kuin kemialliset suojat, mutta säilytys lämpimässä paikassa vähentää tuotteen käyttöikää.

Näin rauhoitat punoittavaa ja auringonpolttamaa ihoa

Ota suihku tai kylpy ja huuhdo huolella kaikki aurinkovoidejäämät, suola ja lika iholtasi. Rasvaa ihosi sen jälkeen runsaalla ja ravitsevalla voiteella, jossa on tulehdusta estäviä, jälleenkosteuttavia ja rauhoittavia ainesosia, kuten aloe veraa.

After sun -tuotesuositukset:

 1. Sun 200 ml

  Nuxe
  26,90 € Loppuunmyyty
 2. After-Sun Lotion 125 ml

  Bioregena
 3. UV-Bronze After Sun Gel 200 ml

  FILORGA
 4. After Sun Moisture Lotion 200 ml

  Nivea
 5. Silky Bronze After Sun Glowing Cream

  Sensai
 6. Lait Oligo-Thermal After Sun 400 ml

  Biotherm
 7. Sun Sensitive After Sun 150 ml

  Lancaster
 8. After Sun 200 ml

  Hawaiian Tropic
 9. After Sun Sorbet 275 ml

  Meraki
 10. After Sun Soothing Milk 200 ml

  Matis
 11. After Sun Sensitive Cream-Gel 175 ml

  Nivea
 12. After Sun Soothing Lotion 50 ml

  Annemarie Börlind
 13. Soothing After Sun Balm Face & Body 150 ml

  Clarins
 14. Stay Cool After Sun Lotion 200 ml

  Beauté Pacifique
  39,50 € Loppuunmyyty
 15. Enriching Coconut Body Butter After Sun 250 ml

  Hawaiian Tropic
 16. Hydra After Sun Aloe Vera Foam 165 g

  Bondi Sands

Aurinkosuojatuotteet hiuksille

Muistathan suojata myös hiuksesi auringon porotukselta, sillä myös hiukset kärsivät auringossa. Auringon säteily sekä vaalentaa että haurastuttaa hiuksia. Auringon kärvistämät hiukset ovat kuivat, karheat ja vaaleaksi paahtuneet. Onneksi voit kuitenkin suojata joko luonnollisen väriset tai värjätyt hiuksesi suojaavalla ja ravitsevalla hiuksiin suihkutettavalla aurinkosuojalla ja siten pitää hiukset terveenä.

 1. Healing Keratin Oil 100 ml

  L'ANZA
 2. Soleil 150 ml

  Kérastase
 3. Heat Styling Protection 150 ml

  Björn Axén
 4. Invigo Sun Protect Spray 150 ml

  Wella Professionals

Osta aurinkorasvat ja muut aurinkosuojatuotteet edullisesti NordicFeeliltä.

Kerro ystävillesi!